Korábbi cikkeink

  • Home
  • Korábbi cikkeink
Fejlesztési ajánlások, tanácsok, tippek SNI beszédfogyatékos felsőtagozatos diákoknak és szüleiknek

Készítette: Millichné Tóth Lilla gyógypedagógus-logopédus 

A felsőtagozatba kerülés újabb mérföldkő minden tanuló életében. A korábbról jól ismert tanító néni védőszárnyai alól egyszer csak kikerül a gyermekük a felsőtagozat idegen világába, új tanárok, új tantárgyak, új helyzetek közé, ezeknek kell nap, mint nap megfelelni. A tananyag nő, az idő azonban ugyanannyi. Az SNI beszédfogyatékos tanulók fejlesztése tovább folytatódik a felsőtagozatban is. A gyerekek egy részének motivációja sajnos addigra ugyancsak megcsappan. Ehhez jönnek az élettani változások, a kamaszkor minden újdonságával és nehézségével.

Mi lehet ezek után a teendő? Mivel a felsőtagozat napi rutinja amúgy is nehéz feladatot ró a diákokra, ezért általában kevés idejük, kedvük marad speciális fejlesztő feladatok végzésére.

Összeállított anyagunkban igyekeztünk olyan ötleteket, tanácsokat, korosztályuknak megfelelő munkatankönyvek címjegyzékét, weboldalakat, digitális anyagokat összeállítani, ajánlani, amelyek ennek a korosztálynak hasznosak lehetnek. Nagy előnye ezeknek az anyagoknak, hogy általában egyedül, szülői segítség nélkül használhatók. Illetve olyan fejlesztő ötleteink is vannak, amit az egész család végezhet, kortól függetlenül, otthon, kiránduláskor, utazás közben, nyaralás alatt.